Gaija igenom Kiel-kanalen (i varje fall nästan)...

2012-07-31

Efter Gedser (Danmark/Falster) var tanken att vi skulle gå tillbaka till Tyskland, ner mot ön Fehmarn. Det är på denna ö Puttgarden ligger men vi hade tänkt ta natthamn i Flügge för att få en bra kurs mot Kiel nästkommande dag.

Precis mellan Fehmarn och Lolland (Danmark) överraskades vi dock av kraftig regn och vind. Innan vi hann säga Königsmosel slet en styv kuling i våra segel. Efter mycket om och men lyckades vi få ned och in seglen. Förseglet tvinnades hårt runt förstaget, lika tight som Lidl-jeansen på en tysk fraülein.

Beslutet att vända norrut i medvind mot Lolland var inte svårt och vi tog natthamn i Rödby. Denna hamn finns inte mycket att säga om. Tråkigare får man leta efter. Vi lyckades i varje fall komma därifrån utan att betala. Förmodar att hamnkaptenen var upptagen med att äta antidepressiva medikamenter.

Sikte togs mot Kiel-fyren och vid 17-tiden angjorde vi gästhamnen i Stickenhörn. Trodde vi, men det visade sig vara "British Kiel Yacht Club". De brittiska gentlemännen välkomnade dock oss på typiskt brittiskt manér och vi fick en trevlig eftermiddag och kväll. Klubbhamnen vi låg i tillhör brittiska armén och ägnar sig åt "äventyrlig" utbildning i segling, motorbåt, och dykning.

Tisdag morgon (idag) satte vi så kurs mot Kiel-kanalens sluss i Holtenau. Endast 1 NM från vår natthamn. Slussningen, som är en ström- och inte en nivå-sluss, var odramatisk förutom 10-meters klättringen upp för en helt vertikal stege för att kunna betala slussavgiften. Stackars pensionärer...

Kiel-kanalen, eller Nord Ostsee Kanal som den egentligen heter, är 10 landmil lång och ganska trist efter några timmar. Första gången man får möte med ett gigantiskt fraktfartyg är kul men inte sen. En luggsliten örn hann vi dock spana in.

Therese lyckades med konststycket att gå på grund. Det är lerbotten så ingen skada skedd men hon fick i varje fall lära sig att man inte kan gå två meter från kanten på kanalen. I rädslan för att grundstöta igen gick mädchen Therese så ut i mitten och höll så när på att kollidera med ett fartyg vars septiktank väger som vår båt.

Dagens stora problem var dock luft i bränslesystemet. Vi har haft det några gånger tidigare, dock alltid i grov sjö. Nu fick vi problem efter ca fyra timmar. De sista fem timmarna fick Björne lufta systemet då och då för att undvika motorstopp.

Nu är vi i varje fall framme i Brunnsbüttel, en gästhamn precis vid utslussningen. Vi har varit och ätit en god middag och därefter mekat lite med motorn.

Två nya iakttagelser angående Tyskland:

  • Många affärsinrättningar tar inte kreditkort (Visa/Mastercard) och vill man få tag i en Bankomat kan man få gå långt.
  • Många lysbojar är borttagna. Vi har sju år gamla sjökort och det är ganska stora skillnader vilket förvillar en hel del. Problemet är dock hanterbart då bojarna lyser med sin frånvaro.
Imorgon, om vädret tillåter, går vi ut ur kanalen och får genast ge oss i kast med både strömmar, hög- och lågvatten. Nya utmaningar - nya möjligheter.

Auf wiedersehen så länge!

Tillbaka till Danmark

2012-07-27

Återigen tack för alla kommentarer och mejl. Mera sånt - det är så otroligt kul att höra av alla vänner där hemma!

Då vi inte under denna resa rundar de brittiska öarna vill vi ändå hedra denna fantastiska region med en limerick:

Det var en man vid namn Kurt ifrån Kielen
Som sina naglar ville fixa med filen
Han pröva med Sachsen
Men snart var det dags med en
Tändare och glycerinen

Vi befinner oss nu i Gesder på Falster i Danmark. Alltså - återigen i vårt kära sydvästra grannland. Därmed är det dags för ett antal iakttagelser avseende diskrepanser mellan Sverige, Danmark och Tyskland:

  • I Danmark har man i en del butiker kort-terminalen vid platsen där man packar livsmedlen. Mycket smart, tycker vi, då man kan packa öl, vin, chips och tobak samtidigt som man fumlar med kort och kod.
  • I Sverige snurrar ett av fem vindkraftverk, i Danmark och Tyskland samtliga (hundratals). Får en att undra lite grann. Vi har ändå upplevt detta fenomen i likartade vindar. Månne kan det vara att Sverige, som har europas största skillnad i energi-pris mellan produktions- och konsumtionsled, vill driva upp priset. Ni vet - tillgång och efterfrågan etc. Vem vet? Skumt är det i varje fall.
  • Tyskar talar inte gärna engelska. Helt ok, tycker vi, eftersom engelsmän ogärna talar tyska.
  • Danmark har dialekter. Här i södra Danmark talar de väldigt sluddrigt, eller är fulla - vi vet inte.

Imorgon fortsätter vi vår färd mot nästa delmål - Nord Ostsee Kanal (Kielkanalen). Enligt uppgift ska vi få vind från ost, dvs. perfekt för oss. Om allt går enligt planerna kanske vi kan gå igenom den förbenade kanalen på måndag. Vi får se. Något man har lärt sig är att inte ta ut något i förskott utan ta dagen som den kommer. Vilket faktiskt är ganska skönt när man vänjer sig vid det.

Ha det bra!



Gaija zu Deutchland ankommen

2012-07-25

Efter eine nacht utan sömnen pågrundet auf knarriscen tampen unt Skype-sprächen Linnea wir uppgeven tidischen für eine fantastiche seilung frau Bornholm mit kursen zu die vaterland. Rügen naermere bestimmt.

Das vind was dassich, visserligen from das richtiche direktung aber mychet kleine (svagishe). Die rutte was ungefärligen viersich distance aber das hastigheit was baren 3-4 knopung. So wir kommt nicht zu gasthafnen Glowe fürein neinzehn funfsich ungefären. Das was något auf dritten tyckte wir aber wir haben eine gut humören ändå.

Nu sitten wir hären og invänten next morgen für da skall wir weiter mot Kielen kanalen.

Die internet uppkopplung ist fortfarende scheisse vilket gören att inga bildung villen bli uppdaterung itag aber das kommer senare.

Auf wiedersehen (Ein uppvisnung frau eine schule-kinder from das dyslektische schule auf Stockwurst).

Vatten över huvet

2012-07-24

Nu har vi varit här på Bornholm i 3 dagar och vi har legat i den största staden Rönne. Mycket har vi hunnit att se, den lilla pitoreska staden med mysiga små gränder med restauranger och affärer där man kan köpa allt möjligt krafs och den nyare delen med stora varuhus.
vi har till och med hunnit att tvätta i ett klassisk myntvätteri....wow, varför finns inte dessa i Stockholm?
Men att få se Bornholms helhet måste man göra på cykel!
Så i måndags morse beslutades att vi skulle hyra cykel över dagen för att få se mer och för att cykelvägarna här ska vara fantastiska.
Vi hyrde en varsin "damhoj" (med lika bred sadel som min rumpan) inte speciellt bred med andra ord
:-)
På väg i det okända



Pim fick sitta i en cykelvagn bakom Björne.
Vi tittade på en cykelkarta och beslutade att 3 mil till Dueodde inte var någon match, det var det inte heller, cykelvägen var fantastisk, landskapet var likaså och solen gassade var mer kan man begära.
Vi kom till Dueodde där det var vild komers ett mecka för turister...mitt ute i ingenstans hade dom slagit upp glasstånd, butiker och restauranger och därifrån kom man ner till stranden med stort S, vilken strand! kritvit, stor med sanddyner stora som berg.

vackra stranden i Dueodde, har ingen aning om vems rumpa det är! Björne har tagit bilden.

Tyvärr kunde vi inte stanna så länge eftersom vi hade "lika" lång väg tillbaks och skulle ta några timmar (som Björe beskrev eftersom han hade kartan), vi skulle ta en annan väg! det var en cykelväg genom lanskap med vida fält och jordbruk, skulle vara väldigt vackert om man hade kunnat njuta av det, men efter en mil med motvind var det tungt, vi konstaterade att vägen tillbaks INTE va lika lång utan 5 mil och men cykelvagnen bakpå som fungerade som ett drivankare var det tungt väldigt tungt!
men med vilja av stål och lite gnäll kom vi tillslut fram kl 19.30 med en glädje så stor och ömma delar på kroppen (ni förstår var) att vi firade med en pizza och den största ölen som fanns till oss vuxna och cola till barnen.
8 mil på en dag....imponerande!

Vackra vallmofält överallt...


Idag ska vi bara vara på stranden för det är strålande väder.
Lite fix med båten blir det också eftersom vindarna tillåter oss att dra vidare i natt eller i morgon bitti till Tyskland.

Ha det gott!
Kram ifrån familjen

Ps. Bilder kommer senare när vi har bättre uppkoppling.

Gaija har lämnat Sverige

2012-07-22

Först och främst ett stort tack till Ingemar och Per som bjöd på en oförglömlig grill-kväll i Ingemars fina hus i Skillinge. Ytterligare gott sällskap stod Silvia, Emilie och Topsy för.

Till Skillinge kom vi efter en natt på Hanö. Färden till Skillinge startade tidigt på morgonen i hyfsat väder men sista biten var riktigt tuff i hård vind och regn.

På lördagen tog vi oss vidare till Rönne på Bornholm och fick denna resas hittills bästa segling. En halvvind/bidevind förde oss till den danska ön med en snittfart på ca 7,5 knop.

Nu sitter vi här på ett café i denna pittoreska stad. Det är strålande väder äntligen och glassen är god.

I svenska flottans högborg

2012-07-18

Äntligen ett ställe där vi känner oss som hemma - Karlskrona!

Denna stolta stad som i forna tider hyste den respekterade svenska armadan. På den tiden, för ungefär 60 år sedan, hade nämligen Svea Rike en flotta som bestod av mer än ett par min-fartyg - som svepskäl.

Dock, Karlskrona är fortfarande en mycket fin liten stad och har en hel del att erbjuda. Vad kan ni läsa om på turistbyråns hemsida. Vi har inte den blekaste.

Vår tur från Sandhamn (har absolut inget gemensamt med Stockholms Sandhamn) bjöd på en del äventyr. Vi hade beslutat oss att gå "inner-vägen" genom Karlskrona skärgård och inte via Utklippan. Detta beroende på denna sjukligt efterföljsna (eller heter det motföljsna) motvind som dagen till ära dessutom brassade på med 10-12 m/s.

Detta är egentligen inga större problem, men för oss som aldrig seglat i dessa vatten, är det ganska psykiskt påfrestande att gå tre timmar över vatten med ett djup aldrig överstigande fyra meter. En mäktig havsörn fick oss i varje fall på andra tankar för en stund.

Norr om ön Senoren möter vi då så bron som ej är utmärkt med seglingsfri höjd, vare sig på sjökort eller plotter.

Björne tar upp kikaren ca 500 m från bron och avläser 18 m!

Snabb överslagsräkning startar enligt följande:

+ Bro 18 m
+ Lågt vattenstånd 30 cm (tror vi)
+ Höjd vattenlinje (Pims Barbie's) 10 cm

- Masthöjd 18 m över vattenlinje
- VHF-antenn 70 cm

Detta betyder att vi i så fall skulle slå i med 30 cm. Beslutet blir alltså - vi chansar!

Bron närmar sig. Ingen vind känns längre. Tessan håller för ögon och öron. Björnes puls är.... Vet ej, hjärtat har stannat. Linnea skrattar nöjt i vetskapen att hon inte behöver bry sig om konsekvenserna. Nu går vi under balkarna... Pust - det gick på det berömda håret.

Björne läste av på brofundamentet att höjden vid detta tillfälle var 18,50 så vi hade faktiskt kunnat vara ett par centimeter högre.

Nog om detta. I sammanfattning blåser det som fan och vi hade hoppats ha lämnat landet nu. Det får nog dröja ett par dagar till, tyvärr.

Sea you!

Små sömniga byar

2012-07-17

Vi kom in till den sömniga gamla handelsorten Bergkvara i måndags eftermiddag efter en som vanligt hård motvind, "börjar bli tjatigt" ja vi vet men vi är sååå besvikna på det svenska vädret att vi har rätt att vara tjatiga.

Intill hamnen hade dom även en camping med ett gulligt litet fik och minigolf. Pim såg att dom hade en pool där hamngästerna fick vistas och hon skulle prompt bada och självklart fick hon det, är det sommar så är det.... Vi satt och frös på varsin solstol med full mundering och tittade på hur vår tokiga dotter plaskade omkring i vattnet, ett plus är att solen lyste på oss.

Eftersom gårdagens väderlek inte visade sig bli någon höjdare så beslöt vi att stanna där en extra natt. Jag och Björne kände för att se oss om lite (Pim och Linnea hade en mysig filmstund tillsammans) och vi gick hela 1.5 km till byn som hade en affär och en pizzeria (jag beundrar de som vill bo så). Själv skulle jag nog få lappsjuka.

Vi hamnade även på det lilla byggvaruhuset och handlade diverse bra att ha grejer.
Jag (Therese) fick några krokar uppsatta i båten sen bakade vi för första gången ett matbröd (pilsnerbröd) i omnian, det blev riktigt mumsigt så det blir fler gånger.

Vi hann även spela lite minigolf men efter halva banan var vi tvungna att springa in på fiket för att ta skydd från en regnskur ;-/ men med deras hembakta banankaka (som fortfarande var varm) så gjorde inte det så mycket, regnskuren varade inte så länge så det var bara till att fortsätta.

Tisdagsmorgonen började fint med en vind från V i "lagom" tappning när vi gled ut ifrån en mulen himmel i Bergkvara. Målet var Sandhamn (det finns här också) och ligger öster om Karlskrona.
Vi fick en härlig bidevind med sol en stund ialla fall tills fula moln kom emot oss med regn.

Nu ligger vi här med en härlig kvällssol och funderar på vilken sömnig hamn vi kommer till i morgon, det lutar åt Hanö men man vet aldrig.

Ps. Glöm inte att gå in på Galleri där har vi lagt upp lite blider och fler kommer det att bli. Ds.

Mörbylånga stinker...

2012-07-13

Då vi ville tillrygga en rejäl sträcka denna dag gav vi oss upp med tuppen. Redan kl. 07.15 lämnade vi "wanna-be-Visby" Borgholm för att fortsätta söderut.

Döm om vår förvåning då vi genast möttes av mulen himmel, motvind och 1-2 meter höga vågor. Kan detta vara vårt vackra Sverige? Det var bättre förr. Björne drog sig till minnes att det endast regnade i två av totalt 13400 avsnitt av Saltkråkan. Vi får skylla på den globala uppvärmingen.

Tanken var att vi skulle smyga längs fastlandet som en tysk ubåt men efter Ölandsbron i höjd med Skithögarna (ja, de heter så) beslöt vi oss för att åter gå mot Öland ity (= fint gammalt svenskt ord) det var bättre väder där.

Den enda gästhamnen på lagom avstånd var Mörbylånga. Här kommer lite fakta om denna vackra ort:
  • Ca. 1700 invånare
  • 250 jobbar på Guldfågeln
  • Fantastisk dusch och toalett i gästhamnen
  • En ICA, en COOP, en Thai, en Pizza och tre hotell
  • Enligt gästhamnsguiden är endast SO-vind besvärande. Sanningen är att samtliga vindar är det.
  • DET STINKER AVLOPP!!!!!!!!!!!!!!!
Ehuru (= ytterligare ett fint gammalt svenskt ord) familjen Vahlberg/Johansson stinker i paritet med hamnen tyckte vi inte att detta skulle hindra oss utan krånglade oss in vid kajen lagom till eftermiddags-te.

Efter dusch, stadsbesök och grillning i styv kuling ska vi nu gå och lägga oss till Karlavagnen.

Sea you!

På drift till blåshålet Byxelkrok

2012-07-10

Först och främst - stort tack för alla kommentarer! Det värmer och det kan behövas för det är svinkallt i det här j...a landet!

Efter förra inlägget har vi nu, efter en del möda och något besvär, lyckats ta oss till Byxelkrok på norra Öland. Åter till den trippen alldeles strax men först lite om de rosenröda distansminuterna efter Nynäshamn.

Från Nynäs tog vi oss till alldeles utmärkt naturhamn vid namn Sävö. Där fick vi ligga alldeles själva. Inte helt vanligt nuförtiden. Inte mycket hände förutom att vi hittade en del kantareller. De gick inte att röka så vi får stå ut tills vi kommer till Västindien.



Fredagen den 6 juli studsade vi glada i hågen upp redan vid kl. 5.30 för att en halvtimme senare stäva söderut. Färden slutade 10,5 timmar senare vid Stegeborg utanför Söderköping. "Det gick långsamt" tänker säkert den med passare och linjal följaren av vår blogg. Dock är faktum att vi gjorde god fart men Kapten Björn Bölja hade slarvat med planeringen och helt plötsligt dyker det upp en 15 meter hög, ej öppningsbar, bro framför oss. Efter sedvanlig utskällning från Tessan fick vi vända och hamnade alltså i gästhamnen vid Stegeborgs fästning. För att återfå en del av självkänslan fixade Björne i varje fall främre lanternan vilket vi skulle få stor glädje av senare.



På lördag eftermiddag gick vi vidare ytterligare en bit nordost för att komma till rätt farled, dvs. en utan irriterande, av människan byggda, hinder. Nattvila genomfördes i underbar vindstilla vik i vackra St Anna skärgård - Horvelsö ost Yxnö.



Söndag blev ingen vilodag, iväg kl. 06.30 sökande visdom i Västervik. Nio timmar senare angjorde vi ostkustens största gästhamn i den lilla sommarstaden. Vi firade med pizza och hamburgare på lokal krog. Här i Småland talar man som Emil och Ida och det var svårt för Björne att höra frågan när han blev intervjuad av ortens tidning men det handlade något om väderleksprognoser och om de går att lita på. Björne flamsade nåt om att "efter sol kommer regn" och vice versa vilket både han och familjen skulle komma att tvivla på redan dagen efter.



Idag befinner vi oss alltså i Byxelkrok efter en mycket intressant färd. Meningen var att vi skulle ta oss i sydlig riktning rakt nedför kusten i syfte att gå över till Öland på onsdagen. Detta alltså på grund av det allt annat än somriga vädret. Planerna fick ändras hastigt utanför Simpevarp då motorn dog (vi seglar sällan i motvind - särskilt inte i ett gytter av grynnor). Besättningen höll dock huvudet kallt vilket inte var svårt. Segel hissades och ny kurs togs ut rakt österut medan Björne luftade en del svordomar samt bränslesystemet. När väl detta var gjort var det lika bra att gå mot Öland. Så kan det gå...

På väg....

2012-07-04

Det har varit mycket känslor den här veckan.
först och främst vill vi tacka alla underbara vänner som kom och önskade oss lycka på vår resa, tur med vädret hade vi också och tack för alla fina presenter och fina ord och "tips" som kan vara bra att ha på vägen.

 En present med massor av Svensk kärlek såsom Kalles kaviar, midsommarstång och kexchoklad m.m.

 Några vänner i solen.










Kl 10.10 i tisdags morse kom vi iväg! med strålande sol med oss hela vägen till Ornö där vi la oss i Kolnäsviken för natten och stöp i säng kl 21.00 av ren utmattning för att sedan vakna upp pigga och ressugna kl 07.00, drog upp ankaret för att komma iväg på vår låååååånga resa.
Det blev lite slör (medvind) och lite halvvind (sidvind) det gick inte speciellt fort men med en underbar solig dag gjorde inte det nåt.







Första lunchen, inte så överdrivet!



Vi gled sakta in till Nynäshamns gästhamn vid 14 tiden.
Handlade, åt glass och satt i hamnen med en påse rökta räkor med aioli inköpta i hamnens rökeri som vi smarrade på i solen.......hmmm nu känns det nästan som om vi har semester!
En underbar varm härlig dusch fick avsluta dagen och det behövdes :-)
Till middagen kom min kära syster på besök för att vara med oss en sista kväll, med en hel kasse full av delikatesser för att glädja en besättning som utsvultet kastade sig över härligheterna.



I morgon sätter vi kurs mot Oxelösund, få se om vi hinner dit eller om vi hittar något annat ställe på vägen som vi vill upptäcka.