Hon är i sjön!

Fredag 2012-05-25

Nu är skönheten i sjön och då menas inte Tessan. Hon åker i sjön senare under trippen.

Sjösättningen gick utan missöden, gubbarna på varvet vet vad de sysslar med. Även påmastningen, som är ett måste, gick utan bommar. Bommen sattes dit lite senare.

Under fredagen tog Björne och Mr X (jobbade "hemma") båten från Roslagens famn till Värmdös sköte. Resan gick i ljuvligt väder, 25 grader och svag vind, och tog 2 timmar och 45 minuter. Det hade nog tagit 2,35 om inte Mr X hade snackat så förbannat. Björne tappade helt enkelt kontrollen över sjökortet. Ingen fara, Skipperns gedigna erfarenhet gav honom en känsla av att ligga vid fel lysboj och allt ordnade sig efter tvär gir.

Nu är Gaija i hemmahamn. När vi lämnade henne för vila kunde vi höra ett nöjt knarrande från skrov och tampar. Eller var det ett okontrollerat ljud från Mr X?

Vindrodret är på - en milstolpe är uppnådd!

Ett under av svensk ingenjörskonst!

Vindrodret är på, förutom vattenflärpen och vindflöjeln (sätts på när båten är i sjön). Denna mekaniska och fysikaliska skönhet hoppas vi skall tjäna oss väl. Om inte kan vi i varje fall beundra den visuella prakten kommande sommarkvällar. Spektaklet är av märket Sailomat och av typen servo pendulum. Hur det fungerar skiter vi fullständigt i bara det gör jobbet. Om ni mot förmodan är intresserade av invecklade manualer kan ni hitta det här.

Med hopp om lagom vind!